R Hadad • 20 augustus 2021
Je wilt een perfect logo. Maar waar moet je op letten?

Als je merk een persoon is, dan is het logo de handtekening. Een goed logo spreekt boekdelen in een paar woorden. Een logo moet een momentopname zijn die een blijvende indruk achterlaat. Een goed logo koppelt creativiteit aan praktische inzichten. Het moet in staat zijn om binnen een tijdsspanne van hooguit een paar seconden een gedenkwaardige boodschap over te brengen.
Het vermogen om in een handomdraai prachtige logo's te ontwikkelen vereist jarenlange expertise. Ben je op zoek naar een logo ontwerper? Bekijk dan eerst de reviews en het portfolio op de website van het bedrijf waar jij je logo wilt laten ontwerpen. Wil je weten of er een klik is? Praat met de ontwerper. Vraag naar het creatieve proces en beoordeel de ervaring van de ontwerper. Ga pas in zee met een bedrijf als je volledig overtuigd bent. Hieronder een aantal tips die je moet weten voordat je aan de slag gaat met het laten ontwerpen van een logo.
Begin op papier
De meeste ontwerpers zijn het erover eens dat het maken van een digitaal ontwerp eenvoudiger is als het eerste ontwerp op papier wordt gemaakt. Heb jij zelf al bepaalde ideeën over je logo? Maak er dan een schets van. Simpelweg met pen en papier.
Het gebruik van basisvormen
Een ervaren ontwerper kan elk beeld praktisch opdelen in geometrische basisvormen zoals cirkels, rechthoeken, driehoeken, enz. Met andere woorden, de ontwerper kan de blauwdruk van je logo beginnen als een harmonieus samenstel van basisgeometrie alvorens de details in te voegen. Het gebruiken van basisvormen bij de productie van een logo geeft onbeperkte creatieve flexibiliteit.
Door gebruik te maken van een combinatie van vormen, en deze naar smaak aan te passen, ontstaat het begin van je logo op het blanco canvas. Het is een zeer creatief proces, en het is interessant om te zien hoe de initiële geometrie wordt omgezet in het uiteindelijke ontwerp. Een ander groot voordeel van het gebruik van een eenvoudig eerste sjabloon is dat het gemakkelijk is om wijzigingen aan te brengen. Vraag altijd aan je logo ontwerper naar het revisiebeleid. Ga na op hoeveel revisies je recht hebt en wat de extra kosten hiervoor zijn. Bij Logoz.nl is het zo dat je onbeperkt aanpassingen mag doorgeven zonder dat hier een meerprijs voor wordt berekend.
Naast het gebruiken van eenvoudige vormen in je logo, kunnen ze ook gebruikt worden als plaatshouder tijdens het ontwerpen. Denk maar aan de beroemde 'hap' in het Apple logo. De ontwerper gebruikte een overlappende cirkel om de uitsnede te maken. Hoewel deze cirkel geen deel uitmaakt van het uiteindelijke ontwerp, heeft de overlapping geholpen om de kenmerkende look van de appel te creëren.
Lettertypen
Lettertypen zijn cruciale ontwerpelementen in het logo. Wanneer je met lettertypes werkt, moet je een paar dingen in gedachten houden. Ten eerste, overdrijf het nooit. Vermijd overdreven versieringen rond de woorden. Het geheel wordt hierdoor namelijk onleesbaar.
De stijl van het lettertype kan consistent zijn met het visuele deel van het logo, of het kan in contrast zijn. In beide scenario's, zorg ervoor dat het de aandacht krijgt die het verdient. Als je meerdere lettertypes gebruikt, onthoud dan dat meer dan twee te veel is. Gebruik niet meer dan twee lettertypes, of je zou het ontwerp kunnen verpesten.
Hier zijn enkele creatieve ideeën voor het gebruik van tekst.
Stapelen:
In plaats van de woorden lineair te plaatsen, kun je ze stapelen. De combinatie van verticale en horizontale uitlijningen kan een uniek ontwerp creëren.
Contrasteren:
Je kunt verschillende kleuren gebruiken in je logo (naam) om een opvallend logo te creëren.
3D-ontwerpen:
Het is gewaagd. Maar in sommige branches kan het mooi uitpakken om een 3D effect te gebruiken in je logo naam. Dit kan een krachtige indruk maken.
Schuin aflopen:
Steeds meer logo's maken gebruik van schuine lettertypen. Indien juist toegepast kan het resultaat er heel aantrekkelijk uitzien.
Kaderen:
Omlijst een bepaald woord uit je logo met een visueel element zoals een cirkel of een rechthoek om het te laten opvallen.
Creatief met kleuren
Misschien wel het allerbelangrijkste... het juiste kleurenpalet kiezen. Meestal geven klanten suggesties voor het kleurenpalet. Is dat niet het geval, dan gaat de ontwerper hiermee aan de slag. Hier bestaat geen goed of fout voor. Sommige ondernemers weten niet waar te beginnen met de kleuren en andere hebben exact in hun hoofd wat het moet worden. Je kunt online verschillende logo portfolio’s
bekijken om een idee te krijgen van verschillende kleurthema's. Inspiratie opdoen is goed, maar ga geen dingen kopiëren. Kies altijd een eigen stijl. Elke site heeft een unieke persoonlijkheid, en het kleurenschema van het logo is van groot belang om die naar voren te brengen. Denk bij het kiezen van kleuren ook aan de achtergrondkleur van de website. Dit is tenslotte ook de achtergrond waar het logo op komt.
Houd rekening met de praktische zaken van het gebruik van kleuren. Gebruik kleuren die goed te vertalen zijn van digitale naar gedrukte versies. Ook hebben kleuren verschillende betekenissen afhankelijk van verschillende factoren. Als je bijvoorbeeld een nationale aanwezigheid wilt suggereren, kun je de kleuren gebruiken die in de vlag van het land worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan IKEA. Houd deze factoren in gedachten.
Begin het logo in zwart en wit. Deze combinatie geeft volledige flexibiliteit om later kleuren te gebruiken. Idealiter experimenteren ontwerpers met drie tot vier paletten voordat één ervan wordt goedgekeurd.
Maak duidelijke afspraken
The above covers almost everything you need to know when you get started designing your logo. However, as a footnote, there are a few more important points to consider before getting started with a logo designer. Do not automatically assume that the designer will deliver the final design in vector (scalable). If you only get the logo file as JPG or PNG it would be ruined if you try to enlarge it. Inform the logo designer in advance that the final file must be available in vector. This way you avoid disappointments and extra costs.
Please check the lead time with the designer. A professional designer
usually takes no more than two days to create the first design. However, if you still want to make last minute changes, it may take a little more time. Discuss it with the designer so that you know in advance what to expect. Only work with designers who keep you informed at every stage of the design process. Clear communication is a must. Good designers are patient, ask questions, and read between the lines to figure out your expectations.